• ISO 9001 : 2008
    • ISO 22000 : 2005
  • Чи всі форми Омега-3 корисні? Тригліцериди і етилестери: в чому різниця.

    Природні (натуральні) тригліцериди nTG.

    Більшість жирів у природі існує в формі природних (натуральних) тригліцеридів nTG. Риба, риб’ячий жир, м’ясо, молоко, рослинні олії містять жир переважно в формі тригліцеридів. Людський організм – не виключення.

    В натуральному риб’ячому жирі приблизно 20-30% Омега-3 ПНЖК в формі природних тригліцеридів nTG. Найбільш цінні з них – це докозагексаєнова кислота ДГК і ейкозапентаєнова кислота ЕПК. В формі природних тригліцеридів організмом засвоюється приблизно 70-98% Омега-3, в залежності від стану здоров’я людини,  віку і ваги. Натуральний риб’ячий жир потребує якісної і делікатної очистки, зі збереженням усіх корисних властивостей.

     

    Етилестери (етилові ефіри) ЕЕ.

    Для отримання більш високих концентрацій Омега-3 натуральний риб’ячий жир піддають процесу етерифікації. При цьому гліцеринову основу в тригліцеридах замінюют на етанол (етиловий спирт), отримуючи етиловий эфір омега-3 (етилестер, Ethyl Ester ЕЕ). Вміст Омега-3 в отриманому продукті становить вже від 55% і більше.

    В формі етилестерів Омега-3 капсулюють і пропонують споживачам. Вони відносно недорогі, тому в продажу переважна більшість концентрованих Омега-3 - етилестери. Однак така форма не є природною для організму, і її використання має ряд недоліків:

     

    • організмом засвоюється тільки біля 20% Омега-3 в формі етилових эфірів. Ця цифра може збільшитися максимум до 60% з одночасним вживанням жирної їжі, але навряд чи це корисно, враховуючи, що основні споживачі Омега-3 – це пацієнти, що страждають на серцево-судинні захворювання, спортсмени, люди, що дотримуються принципів здорового харчування, діти і просто споживачі, які дбають про свою фігуру;
    • в формі етилестеру Омега-3 набагато менш стабільна, ніж в природній формі тригліцериду, і легко окислюється, тому потребує капсулювання і додавання антиоксидантів, в кращому випадку таких, як токофероли (витамин Е);
    • вживання етилестерів має ряд побічних эфектів: відрижка, печінкові кольки й тяжкість, шлунково-кишковий розлад, зміна смаку, симптоми грипу, болі в спині, висип на шкірі, запах тіла, панкреатит, серцевий удар і гіпертригліцеридемія (що парадоксально є однією з проблем, для яких Омега-3 рекомендовані).

    Є простий спосіб для визначення етилестерів у риб'ячому жирі або омега-3:

    1. візьміть шматочок пінопласту будь-якої форми і розміру;
    2. накрапайте на нього трохи риб'ячого жиру (омега-3);
    3. зачекайте біля 30 хвилин і оцініть результат.
      Етилестери «роз'їдають» пінопласт.

    Відновлені (реетерифіковані) тригліцериди rTG.

    Етилестери можна знову перетворити в тригліцериди в процесі повторної етерифікації. Молекулу Омега-3 в формі етилестерів знову приєднують до молекули рослинного гліцерину з утворенням відновлених тригліцеридів rTG, які потім переганяються, концентруються і очищуються. Вміст Омега-3 в таких розчинах може доходити до відмітки від 80% і більше.

    Засвоєння відновлених тригліцеридів rTG організмом майже не відрізняється від засвоєння природних тригліцеридів nTG (біля 70-98%) і також залежить від стану здоров’я людини, віку і ваги.

    Але процес повторної етерифікації дуже складний і потребує великих витрат, тому біодобавки з rTG Омега-3 складають невеликий процент на світовому ринку. За 100 капсул доведеться викласти суму в еквіваленті не менше ніж 30-40 доларів США, тоді як вартість якісних препаратів, що містять 100 капсул натуральних nTG Омега-3, може починатися з еквіваленту 4-5 доларів США в роздрібному продажі. Натуральний риб’ячий жир в скляних флаконах обійдеться ще дешевше.

     

    Максимально корисними і безпечними для застосування є Омега-3 ПНЖК в формі природних тригліцеридів nTG або відновлених тригліцеридів rTG. По можливості, буде більш правильним віддати перевагу найбільш природній для організму формі nTG, тому що форма rTG може називатися натуральною лише умовно, хоча й засвоюється практично так само. Внаслідок цього і з урахуванням великої різниці у вартості (одну капсулу з дорогими відновленими rTG можна замінити трьома-чотирма капсулами такої ж ваги з природними nTG і суттєво зекономити), вибір між ними залишається за споживачем.

     

    ТОВ «Гармонія» у виробництві використовує риб’ячий жир тільки в формі тригліцеридів. Ми купуємо сировину виключно у європейских виробників, які уважно ставляться до питань якості, очистки і ефективності. Наш основний постачальник займає одну з лідируючих позицій в Європі по виробництву сировини. Ми маємо намір зберегти такий підхід і в майбутньому і не використовувати у виробництві Омега-3 в формі етилестерів з метою турботи про здоров’я споживачів.